HTML

münsteri miegymás

Észak-Nyugat Németországban, a Holland határtól nem messze, Münsterben próbálkozom a mester szakkal. Írok, hogy idővel visszanézhessem, milyen volt. És Ti is képet kaphattok. Az egész a teljesség igénye nélkül természetesen. Isti / Blasi

csak úgy képek

minden, amit nem csoportosítok, idővel ide kerül:
Germany minden

Facebook

Klikk, ha tetszik:

Friss topikok

  • zsigmond.judit1974: emelje csak, hajrá! (2011.02.19. 11:26) átvezető
  • : De. :) (2010.10.03. 23:12) bürökrácia
  • blasee: ..:) ja, ez hiányzik belőlem, a vesenyszellem. De amúgy igazad van, csak talán már nem sorstársakn... (2010.05.19. 20:33) sulis dolgok..
  • blasee: Előfordul:) (2010.05.06. 00:00) bici és a velejárók
  • blasee: köszi, üdv oda is! (2010.04.22. 18:45) taking the kitchen

bici és a velejárók

2010.04.30. 23:33 blasee


Resized JPEG graphic
Szal szert tettem a bicire. 50€!! (nagyon jó ár!)

Örömtől bódult állapotban lendületből vettem hozzá:
Rakteret 8  és  Biztonsági berendezést 10
Resized JPEG graphicResized JPEG graphic

 

 



Resized JPEG graphicA baloldalt illusztrált széles mosollyal haza tekertem vele.

Ám másnap reggelre érthetetlen módon kiszakadt első kerékkel találtam rá a parkolóban....!
Új külső + belső: első boltban nem volt ilyen gumi
                       óra skip
                       második boltban már volt
                             30(ez már nem olcsó)

Mindez után mentem be a városba a telefon ügyet intézni, amiről már írtam, hogy milyen sikerrel járt. Útközben beugrottam a könyves boltba, hogy megvegyem a német órához a könyvet: 25€


Eddig is tudtam, de megint kiderült: Nem olcsó a mulatság.

Tegnap, mikor tekertem vissza ezerrel németről modellezésre, már pont megint úgy mosolyogtam mint a képen. Az sem nem szegte kedvem, hogy elkezdett esni az eső.
Ám az egyik nagyobb pedállökésnél a lánc leesett helyéről és estem egy k*rva nagyot. Elmondtam az embereknek, hogy még élek; lánc vissza; kéz, kabát, gatya dzsuvás lett. (kép nincs) Na ekkor már tököm tele volt, hogy még az eső is esik szakad!

Egy a lényeg: megvan a bicim!

2 komment

Handy

2010.04.28. 23:45 blasee

Az O2 (helyi, elvileg-jó szolgáltató) honlapján micsoda ajánlatok: neten rendeléssel szuper kedvezmények, folyamat egyszerűbb is, mindenkinek jó, tehát nekem is!

Aztán 3 nap 3 e-mail:
1. Igazán köszönjük rendelését!
2. A rendelés nem teljesíthető. Az okra joga van tippelni, de választ nem kap.
   Aláíró: kockázat kp. (??)
3. A küldeményt kiküldtük, a linken megtekintheti, hogy éppen hol tart. (????)

Mire nyitom a linket már kopogtat is a futárbácsi.
Nagy doboz, csak megjött a teló, jeeee:
Resized JPEG graphic

 

Átvételnél: hoppá, a doboz pehelykönnyű, ennyire future készüléket rendeltem volna?

 

 

De nem, mégsem jött meg a teló:
Resized JPEG graphic

 

Egy levél a SIM kártyával, viszont a nagy, átkötött dobozban igen. Húha, ha ilyen értékes, akkor miért nem tömték ki védőanyagokkal?? :)

 

  

Najó, midőn került rá időm, becaplattam az O2-be, hogy mi a mák van!?

Eladó srácank gőze sincs mi történhetett, majd elkérte a SIM kártyás levelet és gyorsan a szemetesbe hajította, hogy az nem jó. Aztán betöltötte az adataimat a gépbe, s pikk-pakk kapom a telcsit és az új SIM-et. Már vette is elő közben és bontotta a dobozt.

De hopp: a gép kidobta a következőt: ENNEK AZ EMBERNEK NE ADJ SEMMIT! (Németül volt, én nem értettem, de azt mondta, hogy ez a lényeg..) És ok megint nincs: 'a rendszer ezt mondja, ez van, sajnálom'. De jófej volt, mert azt mondta, hogy szerinte még megpróbálhatom másik szolgáltatónál... 

Én nem így értettem, mikor azt mondtam, hogy elérhetetlen vagyok:)

...kit öltem meg?

(Egyébként valószínüleg azért nem adják ki, mert nincs rendszeres jövedelmem, de ne nekem kelljen már tippelgetni)

Szólj hozzá!

időjárás, közlekedés, deutschkurs

2010.04.26. 21:21 blasee

A hétvégén full meleg volt, mindenki kiment otthonról, a tóparton ezren napoztak. Mondom kész, megérkezett a várva várt nyár! <--> Ma viszont arra kelek, hogy hideg van, esik az eső. S így volt egész nap..

17:45-ig tart az egyik órám a szokásos helyen, 18:00-kor kezdődik a német óra máshol a városban, bicivel pont 10-15 perc lenne. De mivel még nincs, így buszra szálltam...

Mostmár értem Difi miért szídta a münteri tömegközlekesést.

20 perccel hamarabb mentem el óráról és nem értem oda németre időre. A busz eleve kerülőúton megy és persze késett. Így lekéste a csatlakozást.
Persze erre rájön, hogy nem ismerem eléggé a várost és a két pont között nem az egyenest tartottam a legrövidebb útnak (de ez a tényező csak 8 perccel tolta meg utazásomat).

Németóra BillsOfMaterial:
4 spanyol, 2 japán, 2 indonéz, 2 amcsi, 1 dél-koreai, 1 olasz,
1 török, 1 magyar(én), 1 német(tanárnő) 
Az óra elsőre lassúnak tűnt, de volt aki kb egy szót se tudott, volt aki meg simán kente. Nemtom hogy lesz ebből összhang...
A hangulatot emeli, hogy a lányok aránya veri az infó szakon tapasztaltakat!

Szólj hozzá!

taking the kitchen

2010.04.21. 18:09 blasee

Hétvégén Difivel bevettük a konyhát. Kétszer is.

Pár emlékkép:

Resized JPEG graphic Resized JPEG graphic Resized JPEG graphic Resized JPEG graphic

Resized JPEG graphic

3 komment

elhelyezkedés, cangaland

2010.04.21. 17:57 blasee

Sulin kívül intézem az elhelyezkedéssel kapcsolatos ügyeket, mint: internet, telefon, tartózkodási engedély, bicikli szerválás, boltok felfedezése, hiányzó tartozékok beszerzése, stb...

Szal bicikli: Münster Németország ´legbiciklisebb´ városa! Két kép, hogy tudd, hogy értsd:

Resized JPEG graphic Resized JPEG graphic

Tehát itt szükséged van egy cangára, mert
1. egyszerűbb a közlekedés
2. kívülállónak érzed magad, ha nincs:)

Sajna meg nem sikerült jó áron szereznem egy jó állapotú használtat, de rajta vagyok.

Mindent összevetve, nemtom mikor fogok átlendülni az 'elhelyezkedtem' stádiumba, de nem kell elkapkodni...

Szólj hozzá!

első benyomások

2010.04.21. 17:43 blasee

Máris elkezdődött az iskola. 

A nem nemzetközi szakokon persze úgy megy, hogy az első egy hét integrációs hét, mentorokkal, bulikkal stb. Na mi kaptunk egy nem túl jól szervezett orientációs napot. Meg ugye eleve nem túl jól szervezett az egész szak koordinálása... Tehát amikor itt voltam beiratkozni, akkor a listán, amin ki akartak pipálni, volt 20 név, melyből 15 indiai volt, s én meg nem szerepeltem rajta. Gondoltam, csak annyi a hiba, h természetesen lemaradtam a listáról, de mint az orientiációs napon kiderült: az egész lista rossz volt, mert csak 10 újat vettek fel, ebből ketten vagyunk külföldiek (rajtam kívül egy török srác), nyolcan németek, és itt csinálták a Bachelort is. Na mind1, elkezdődött az orientálás, s mar az elején megemlítették, hogy az előadás rész után értünk jönnek diákszervezetes arcok, hogy körbevigyenek a városon, minden fontos egyetemi és nem egyetemi épületet megmutatva. Na persze a szervezés félrecsúszott egész véletlen és nem jött senki. Igazából a 8 helyit nem is érdekelte, úgyis tudnak mindent, le is leptek. A török srác is eltűnt vmiért.

Én viszont pattogtam a tanárnak, h nehogymár, most mi lesz velem. Felismerte problémám súlyát, így pár telefonos segítséggel odaszervezett nekem 2 arcot, akik végül kötelességüknek megfelelően nagyon jófejek voltak velem! Ennek értelmében csaptunk egy 4 órás sétát, amiben ilyen apróságot elintéztem, mint könyvtár beiratkozás, nyelvkurzus jelentkezés, vizsgaközpont megismerés, stb. Szal volt egy saját, személyre szabott kalauzolásom, épp csak a piros szőnyeg hiányzott...;) Este meg még volt egy egész jól sikerült informális ismerkedés is a szaktársakkal, ahol mar Ergin, a török sorstársam is felbukkant.

Aztán másnaptól ugye első órák, új tanárok, új emberek. Órák angolul, minden más németül. A 'minden más'-t szó szerint kell érteni: a szaktársaim egymással ugye németül beszelnek, az összes honlap németül van, s mivel itt nincs neptun, se hasonló, ezért máshol/más rendszerekben kell intézni a sportot, a nyelvet, az órákat. De ha internet szerződést kötök vagy ha csak kekszet veszek vagy barmi egyéb: német német német. Wunderbar!
Ja és aki nem tudná: nem tudok jól németül:)

Majd pár nap elteltével azon vettem észre magam, hogy eloszlásokat, stochasztikus kapcsolatokat, korrelációkat, regressziókat és hasonlókat ismételünk át órán angolul! (jegyezz meg ilyeneket aktív szókincsbe, hogy ´denominator´ meg ´conditional distribution´), mert majd ezekre épülnek, amiket venni fogunk..:) Ez a Data Analytics. Najó ezt a tárgyat még lecserélhetem EAI-re, ami meg ugye programozás több nyelven. Melyik a jobb??

A többi tárgyal nehézségben egyelőre nincs gond: nekem való rizsás, information management és process management modulok. Csak a mennyiség ami súlyosabb, már most két beadandón túl vagyok Information Management Theories-ből. Persze no para, ráadásul Difi szerint túl lelkes vagyok. Sztem ezt ki kell használni, ki tudja meddig tart:)

Emellett felvettem baseball-t sportnak (mar csak azon volt hely, de sztem kirrály!) Egyébként fel lehetett volna venni akár az underwater rugby-t is, de sajna ott is elfogyott a hely:)  + heti 4x1,5 óra németre jelentkeztem, hogy mihamarabb túltegyem magam a nyelvi akadályokon...

1 komment

rezidensz

2010.04.21. 17:21 blasee

Resized JPEG graphic

Az első pár nap még suli előtt berendezkedéssel, városnnézéssel, lelki felkészüléssel és egy kis német tanulással telt. A város szép. Tényleg!

A szobámat tudtam mekkora lesz, mert voltam már Difinél látogatóba, de csak most érezhetem át, hogy milyen: jó! Van nagy beépített szekrényem, mosdóm, polcaim, kényelmes (ám annál inkább csikorgó:)) ágyam.

 

Resized JPEG graphic

 Resized JPEG graphicResized JPEG graphicResized JPEG graphic

 

 

 

 

 

 

A konyhán, fürdőszobán osztoznom kell kb 10 másik emberrel, de ebből eddig nem volt probléma egyáltalán, ráadásul ezeket minden reggel kitakarítja egy takarító néni (mondjuk ma pont bácsi volt). Ha ismersz, akkor tudod, hogy így meg jobban is járok, mintha saját lenne:)

Az elhelyezkedés pedig: suli + sport telep 10perc séta, bevásárló központ 5perc séta. Szerencsére a központ nem a minden-egy-épuletben-es megoldás. (mégiscsak kisváros!)

Szólj hozzá!

kiutazás

2010.04.21. 17:15 blasee

A kiutazásról röviden: Rothenburg ob der Tauber -ben szálltunk meg.

képekben:

Resized JPEG graphic

Resized JPEG graphic Resized JPEG graphic Resized JPEG graphic Resized JPEG graphic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása